DEPREME HAZIRLIK EL KİTABI

(LOS ANGELES ŞEHRİ İTFAİYE MÜDÜRLÜĞÜ TARAFINDAN HAZIRLANMIŞTIR)

DEPREM İLE İLGİLİ TAVSİYELER

BİR DEPREM SIRASINDA

Bir deprem olduğunu veya başladığını hissettiğinizde bir sıra veya sağlam bir masanın altına giriniz. Pencerelerden, kitaplıklardan, dosya dolaplarından, ağır ve büyük aynalardan, askılıklardan ve diğer devrilme veya düşme ihtimali bulunan ağır eşyalardan uzak durunuz. Düşen sıva veya tavan kaplamalarına dikkat ediniz. Sarsıntı kesilene kadar saklandığınız yerde kalın ve sizi koruyan şeyden ayrılmayın. Eğer sizi koruyan şey hareket ediyorsa siz de onunla birlikte hareket edin.

Özel yerler için bazı ek tavsiyeler şöyle özetlenebilir:

Eğer YÜKSEK BİR BİNADA bulunuyorsanız yakınınızda bir masa veya altına girebileceğiniz benzeri bir eşya yoksa bir duvarın dibinden yürüyün ve başınızı ellerinizle koruyun. Asansörleri kullanmayın. Alarm veya su püskürtücüler çalışmaya başlarsa şaşırmayın. Dışarıya çıkmayın. Cam pencereler deprem sırasında yerlerinden çıkabilir ve uçarak yüzlerce feet uzaklığa gidebilirler.

Eğer DIŞARIDA bulunuyorsanız ağaçlardan, tabelalardan, binalardan, elektrik tellerinden ve direklerden uzaklaşın ve bu tür şeylerin bulunmadığı açık bir alana gidin.

Eğer BİNALARIN YANINDAKİ BİR KALDIRIMDA bulunuyorsanız, düşen tuğlalar, cam, sıva ve diğer enkazdan korunmak için derhal bir kapı girişine sığının.

Eğer ARAÇ KULLANMAKTA iseniz aracı yolun kenarına çekin ve durun. Üstgeçitlerden, enerji hatlarından ve diğer tehlikeli yerlerden kaçının. Sarsıntı kesilene kadar aracın içinde bekleyin.

Eğer KALABALIK BİR MAĞAZA VEYA BENZERİ MÜŞTEREK BİR ALANDA bulunuyorsanız çıkışa koşmayın. Üzerlerinde düşebilecek cisimler bulunan vitrin raflarından uzaklaşın.

Eğer TEKERLEKLİ SANDALYEDE iseniz sandalyenizden ayrılmayın. Eğer mümkünse sizi koruyacak bir yere gidin, tekerlekleri kilitleyin ve kollarınızla başınızı koruyun.

Eğer MUTFAKTA iseniz buzdolabından, sobadan ve duvarların üst kısımlarına monte edilmiş dolaplardan uzaklaşın. (Tehlikeleri azaltmak için araçları duvara sağlam bir şekilde monte etmek ve dolap kapaklarına güvenlik menteşeleri monte etmek için ŞİMDİ harekete geçin)

Eğer bir STADYUM VEYA TİYATRODA bulunuyorsanız yerinizde oturun ve kollarınızla başınızı koruyun. Sarsıntı kesilene kadar çıkmaya çalışmayın ve daha sonra da sakin ve düzenli bir şekilde terk edin. Çıkış kapılarına koşmaktan kaçının.

 

DEPREMDEN SONRA HEMEN KONTROL EDİLMESİ GEREKENLERİN LİSTESİ

(DEPREM SONRASI HIZLI KONTROL LİSTESİ)

Deprem sonrası şoklara karşı hazırlıklı olun bir deprem sırasında nereye saklanacağınızı planlayın.

Yaraları ve incinmeleri kontrol edin. Gerekirse ilk yardımda bulunun.

Sükunetinizi muhafaza edin ve diğerlerini de sakinleştirin.

Kırık camlardan uzak durun.

Yangın olup olmadığını kontrol edin. Gereken önlemleri alın ve harekete geçin. Gaz, su ve elektrik tesisatlarını kontrol edin. Eğer hasar varsa kapatın. Gaz sızıntısı varsa kibrit, el feneri, elektrikli cihazlar ve elektrik düğmelerini kullanmayın. Pencereleri açın, binayı terk edin ve gaz firmasına haber verin.

Telefon ahizeleri yerlerinden oynamışsa yerlerine koyun ve yalnızca acil durumlar için kullanın.

Televizyon veya radyoyu acil durum yayın kanalına ayarlayın. Acil durum bültenlerini dinleyin.

Hasar görmüş binalardan uzak durun.

AİLE VE EV PLANLAMASI

BİREY VE AİLE HAZIRLIĞI

Aile için bir deprem planı hazırlayın.

Her odadaki güvenli noktaların nereleri olduğunu öğrenin (sağlam masaların altları, duvar dipleri vs.).

Tehlikeli noktaların nereleri olduğunu öğrenin (pencereler, aynalar, asılı cisimler, şömineler ve yüksek mobilyalar).

Tatbikatlar yapın. Fiziksel olarak kendinizi ve çocuklarınızı güvenli yerlere yerleştirin.

Birbirinizi kaybetme durumunda aile fertlerinin tekrar nerede bir araya geleceklerine karar verin.

Acil durum telefon numaralarının bir listesini bulundurun.

Aile fertlerinizin depremden sonra durumunuzu rapor etmek için arayabilecekleri başka bir şehirde bulunan bir arkadaş tespit edin.

İş ve seyahat sırasında portatif veya oto radyosu edinin.

EV HAZIRLIĞI

Gaz, su ve elektrik tesisatlarının hasar görmesi durumunda bunları nasıl kapatacağınızı öğrenin. Bacaların, çatıların ve duvarların temellerinin sağlamlığını kontrol edin. Not: Eğer eviniz 1935 yılından (Türkiye için özellikle 1975 öncesi) önce yapılmışsa, evinizin temeline sağlam bir şekilde tespit edildiğinden emin olun. Eğer eviniz yükseltilmiş bir temel üzerine bina edilmişse, mukavemeti zayıf olan duvarların perde duvarlara dönüştürülmesini sağlayın. Eğer bir sorunuz olursa ruhsatlı bir inşaatçı çağırın.

Ağır mobilyaları yerlerine monte edin.

Gaz, su, elektrik hatlarına zarar verebilecek kadar hareket edebilecek su ısıtıcısı ve ev araç-gereçlerini yerlerine monte edin.

Kırılabilecek ve ağır cisimleri alt raflarda muhafaza edin. Sarsıntı sırasında kapalı kalmalarını temin etmek için dolap kapaklarına menteşeler monte edin.

Boya, böcek ilacı veya temizlik ürünleri gibi yanıcı veya zarar verebilecek sıvıları dolaplarda veya alt raflarda emniyete alınmış şekilde muhafaza edin.

Acil durumlarda kullanılmak üzere gıda, su ilaç, ilk yardım seti, gerekli araçlar ve elbise bulundurun.

TOPLUM HAZIRLIĞI

(Üyesi olduğunuz) Yerel kuruluşların, hasara sebep olan bir depremin meydana gelmesi durumunda işe yarayabilecek ve yardımcı olabilecek özel bir hazırlık programı üstlenmesini veya özel bir eğitimden geçmesini önerin.

Çevrenizde bulunan deprem hazırlık programlarına katılın.

Çevre sakinleri için açılan hazırlık, ilk yardım, yangın ile mücadele, hasar değerlendirmesi ve arama-kurtarma eğitim faaliyetlerine katılın.

Aletlerin, ekipmanların, malzemelerin ve çevredeki diğer insanlarla paylaşabileceği özel yetenekleri ve kaynakları olan üyelerin listesini içeren bir yetenek ve kaynak bankası yoluyla aileler ve komşular arasında kendine yardım ağları geliştirin.

Özel ihtiyaçları olan veya özel yardım gerektirecek komşuları belirleyin.

Komşularınızın bir deprem meydana geldikten sonra her şey yolunda ve herkes sağlıklı ise beyaz bir bayrak (yatak çarşafı) asmaları konusunda görüş birliğine varmalarını sağlayın (Deprem sonrasi evde olmayanlardan haberdar olabilmek için).

EV VE İŞYERİ İLK YARDIM SETLERİ

İlk yardım setleri acil bir durumdan sonra son derece hayati önem taşır. Bu setler aynı zamanda normal günlerde de birisi yaralandığı takdirde son derece yararlıdır. Kullanışlı olabilmesi için bir ilk yardım seti hazır ve kolaylıkla ulaşılabilir olmalıdır.

İlk yardım setlerini bir depremin kargaşasının ardından kolaylık ulaşılabilecek bir yerde muhafaza edin

Arabalarınızı da unutmayın ! Aynı zamanda her araç için de iyi donatılmış bir ilk yardım setine ihtiyaç duyacaksınız.

Özellikle sıcaklığın arabalarınızda bulunan ilk yardım malzemelerinizin ömrünü kısaltabileceğinden dolayı malzemelerin belirli aralıklarla rotasyona tabi tutulması ve yenilenmesi gerekir.

Bütün ilk yardım malzemelerinizi yılda iki defa gözden geçirmenizi ve yenilemenizi tavsiye ederiz. Bunun için iyi bir zaman enerji tasarrufu nedeniyle saatlerin ileriye veya geriye alındığı tarihlerdir. Bu tarihler, aynı zamanda duman dedektörlerinizin bataryalarının da değiştirilme zamanıdır.